Paweł Ciszek - Just GYM

Just GYM: Komfort i bezpieczeństwo może podnosić także technologia

Dzisiejszych klientów centrów handlowych można podzielić na dwie grupy. Pierwszą z nich tworzą osoby, które dokonują szybkich i sprecyzowanych zakupów, wybierając przy tym galerie handlowe z uwagi na szeroki wachlarz najemców – mówi dla Magazynu Galerie Handlowe Paweł Ciszek, Prezes Zarządu i udziałowiec spółki Just GYM.


Paweł Ciszek, Just GYM: Z kolei druga grupa obejmuje tych, którzy wybierają te obiekty, ponieważ oczekują od nich możliwości zaspokojenia różnych potrzeb, w tym spędzania czasu wolnego. Dla tej grupy osób bardzo istotne w centrach handlowych są strefy food court, place zabaw, strefy rozrywkowe czy przestrzenie coworkingowe. W obecnych czasach, oprócz wyróżnienia się designem czy funkcjonalnością, takie strefy powinny również zapewnić odpowiednią przestrzeń, w której klient uzyska możliwość zachowania dystansu.

Przy projektowaniu takich stref w obiekcie bezpieczeństwo i komfort użytkowników galerii handlowych można zwiększyć poprzez odpowiednie rozmieszczenie elementów jej wyposażenia. Obiekty takie jak ławki czy siedziska powinny mieć zapewniony swobodny dostęp i nie powinny być skupione w jednym miejscu. Ważną kwestią jest też zwiększenie parametrów wentylacji, aby zapewnić lepszą wymianę powietrza. Skupiłbym się również na zastosowaniu elementów architektury połączonych z roślinnością, która naturalnie oczyszcza powietrze, choć zdaję sobie sprawę, że utrzymanie jej może sprawiać trudności w codziennej pielęgnacji.

Komfort i bezpieczeństwo użytkowników galerii handlowych może podnosić także technologia, np. taka jaką zastosowaliśmy w naszych klubach fitness Just GYM, a mianowicie system liczenia osób 3D z trójwymiarową analityką obrazu i automatycznym pomiarem temperatury. W przypadku przekroczenia limitów wejść do wyznaczonej strefy następuje blokowanie możliwości wejścia dla osób wchodzących. Technologia ta dostarcza w czasie rzeczywistym informację o liczbie osób przebywających w danej strefie. Oprócz swojej podstawowej funkcji rejestracji tranzytu system ten też posiada opcję „wymuszenia” na osobie wchodzącej do danego pomieszczenia konieczności zdezynfekowania rąk.

Z pewnością jest to dość świeża sprawa i wiele w tym zakresie jest do poprawy w przyszłości. Sporo sieci i obiektów w związku z wystąpieniem obecnej sytuacji, zmieniło swoje myślenie na temat przeciwdziałania w przyszłości podobnym sytuacjom. Mi osobiście przychodzi na myśl jeden przykład obiektu, który już w 2015 roku w zamyśle spełniał takie założenia, a mianowicie MLC Centre Food Court (studia Luchetti Krelle) w Sydney, który to miał połączyć i usprawnić przepływ odwiedzających klientów. Zastosowano tutaj materiały trwałe oraz łatwe w utrzymaniu czystości, takie jak beton i drewno, łatwe w dezynfekcji. Koegzystują tu ze sobą strefy wewnętrzne oraz zewnętrzne, co może stanowić ciekawą inspirację we własnych projektach.

Źródło: Just Gym

Fotografia: Just Gym

Data publikacji: 24 czerwca 2021